Welke LED TL buis heb ik nodig?

PUBLISHED 15-12-23
blog

Het kiezen van de juiste LED TL buizen is niet zo eenvoudig als je wellicht denkt. Er zijn best wat zaken waar je rekening mee dient te houden. In ons nieuwste blog zetten we alles voor je op een rijtje, zodat je precies de LED TL buizen aanschaft die je nodig hebt.

 

Kies voor LED

Nog voor je gaat nadenken over aspecten als lichtkleur, fitting en voorschakelapparaat, heb je te maken met misschien wel de belangrijkste keuze. Ga je voor conventionele TL verlichting of toch voor LED? Hier kunnen we kort over zijn: met de overstap naar LED TL verlichting maak je altijd een goede keuze. Je bespaart tot wel 75% op je energiekosten, de LED buizen hebben een langere levensduur en bovendien draag je bij aan een schoner klimaat.

 

Waar moet je nog meer op letten?

Goed, de keuze voor LED is dus een eenvoudige. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet! Bij het kopen van LED TL buizen zijn er nog grofweg 4 andere zaken van belang:

 

  • De fitting van de TL lamp (ook wel lampvoet)
  • Het voorschakelapparaat
  • De lengte
  • Kleurtemperatuur (= de lichtkleur)

 

Fitting (lampvoet)

Verreweg de meest voorkomende fitting bij LED TL buizen is de T8 fitting. In de volksmond wordt deze lampvoet ook wel eens G13 fitting genoemd, dit vanwege de twee pinnetjes die precies 13 mm uit elkaar staan. Bij LED.nl verkopen we uitsluitend de gangbare T8 LED TL buizen. Er bestaan ook dunnere LED TL buizen met 5 mm pinafstand (G5) en ronde LED TL buizen met een G10q lampvoet. Deze worden voornamelijk gebruikt in plafondarmaturen.

 

Het voorschakelapparaat

Er zijn 2 soorten voorschakelapparaten. Allereerst is er het traditionele EM voorschakelapparaat, waar standaard een starter in zit. Het nadeel hiervan is dat de TL buis begint te knipperen bij het opstarten. De variant die je tegenwoordig vaker ziet, is het elektronische voorschakelapparaat (HF). Deze maakt geen gebruik van een starter en heeft hierdoor geen opstarttijd. In dit geval heb je een starter bij je LED TL buis nodig. Bij LED.nl krijg je deze er altijd bij. Je hoeft dus geen aanpassingen te doen aan je armatuur.

 

De lengte

LED TL buizen komen voor in verschillende lengtes. Stap je over van conventioneel naar LED, meet dan eerst even je huidige TL buizen op. De volgende 4 lengtes zijn het meest gangbaar:

 

Hoe langer de TL buis, hoe hoger het wattage en hoe hoger ook de lichtopbrengst. Welke lengte TL buizen het meest geschikt zijn voor jouw wensen en eisen, hangt dus nauw samen met de ruimte waarin ze komen.

 

De kleurtemperatuur (lichtkleur)

Last but not least: de lichtkleur. Ook hierbij is het weer belangrijk om na te gaan in welke ruimte de LED TL buizen komen te hangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 

  • Warm wit licht (2700-3000K) – geschikt voor o.a. woningen, ontvangstruimtes en de retail.
  • Koel wit licht (4000K) – geschikt voor o.a. kantoren, scholen, magazijnen en sporthallen.
  • Daglicht wit licht (6500K) – geschikt voor o.a. werkplaatsen, laboratoria, opslagplaatsen en andere ruimtes waar een realistische kleurweergave belangrijk is.

  

Hulp nodig bij het kiezen van de perfecte LED TL buizen?

Neem gerust contact op met onze specialisten. Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09:00 uur en 17:00 uur via 085 23 90 555. Je kunt natuurlijk ook even een mailtje sturen naar info@led.nl of met ons chatten.