Wat zijn Lumen?

PUBLISHED 19-01-24
blog

Koop je tegenwoordig een lamp, dan wordt de hoeveelheid Watt niet eens meer op de buitenkant van de verpakking getoond. Wat je wel op de verpakking tegenkomt is de term Lumen. Maar wat houdt dat nou precies in? Je leest het in ons nieuwste artikel.

  

De definitie van Lumen

De betekenis van de term Lumen luidt: “De totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt”. Bij Lumen hebben we het dus over lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht er van een lamp komt.

  

Verschil tussen Lumen en Watt

Gaat het over Watt, dan gaat het over het energieverbruik van de lamp. Vroeger keek men vaak naar het wattage om te bepalen hoeveel licht een lamp zou moeten geven. In zekere zin is het een logische aanname dat een lamp die meer verbruikt ook meer licht geeft, maar deze twee zaken houden niet altijd rechtstreeks verband met elkaar. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een LED lamp met 10W verbruik veel meer licht geeft dan een halogeenlamp van 20W. Dus:

 

  • Lumen = lichtopbrengst
  • Watt = energieverbruik

  

Wat is dan Lux?

Nog een andere term die je tegen kunt komen bij verlichting is Lux. Deze eenheid lijkt enigszins op Lumen, maar je kunt ze niet door elkaar gebruiken. Daar waar het bij Lumen gaat om de totale hoeveelheid licht die uitgestraald wordt in alle richtingen, gebruiken we Lux om aan te geven hoeveel licht er op een specifiek oppervlak kan schijnen. Lux is daarom ook wel het aantal Lumen per vierkante meter. De term Lux is daarom vaak een gerichtere indicatie als je bijvoorbeeld een werkblad goed wilt verlichten.

 

Wat zijn lumen

 

Hoeveel Lumen heb je nodig voor je verlichting?

Nu je weet wat de term Lumen inhoudt, is het natuurlijk ook goed om zelf te kunnen bepalen welke hoeveelheid Lumen je nodig hebt voor een bepaald type ruimte. Er zijn hierbij een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden:

 

  • De grootte van de kamer/ruimte
  • De hoogte van het plafond
  • De kleur van de wanden en het plafond
  • De mate van natuurlijke lichtinval
  • De stralingshoek van de lamp
  • Je persoonlijke voorkeur (de sfeer die je wilt bereiken)

Om je op weg te helpen bij het kiezen van het juiste aantal Lumen voor je LED verlichting, hebben we hieronder een basisschema voor je gemaakt.

 

Ruimte

Aantal Lumen per vierkante meter

Keuken

500

Eetkamer

400

Kantoor

600

Woonkamer

200

Slaapkamer

300

Badkamer

400

Gang

300

 

Hulp nodig bij het kiezen van je LED lampen?

We hopen je iets meer te hebben geleerd over LED verlichting en wat het fenomeen Lumen precies inhoudt, zodat je zelf de juiste LED lampen kunt aanschaffen. Uiteraard kunnen we je hier ook altijd bij helpen. Neem gerust contact op met onze specialisten – we assisteren je met genoegen.