Het belang van goede verlichting op kantoor

PUBLISHED 15-12-23
blog

Bij het optimaliseren van werkplekken wordt lang niet altijd gedacht aan de verlichting. En dat is echt een misvatting, want slecht verlichte ruimtes kunnen zorgen voor pijnlijke ogen, vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. Lees onze nieuwste blog en ontdek hoe je de beste lichtomstandigheden op je werkplek creëert.

 

Licht en ons bioritme

Hoewel we er nauwelijks bij stilstaan heeft licht een behoorlijk grote invloed op het bioritme van de mens. Onder meer onze eetlust, stemming en alertheid hebben grotendeels te maken met licht. Het verrast je dan ook vast niet dat ook onze werkprestaties kunnen worden beïnvloed door verlichting. Te veel licht geeft branderige ogen en hoofdpijn, te weinig licht zorgt voor concentratieproblemen en vermoeidheid..

 

Wat zijn dan de perfecte lichtomstandigheden?

Hoeveel licht perfect is voor het werk dat je doet, verschilt natuurlijk wel per beroep. Een fotograaf heeft bijvoorbeeld ander licht nodig dan iemand die de boekhouding op de computer doet. Wat echter voor iedereen geldt, is dat een combinatie tussen kunstmatig licht en natuurlijk daglicht het beste werkt. Als je weinig ramen om je heen hebt, dan zal dit gecompenseerd moeten worden met voldoende kunstmatige verlichting.

 

De lichtkleur

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de kleur van het licht speelt een belangrijke rol. Hoe warmer het licht, hoe sneller je slaperig zult worden. Voor een hoge productiviteit op kantoor kun je het beste kiezen voor een lichtkleur van 4000K of meer. Koel wit licht zorgt voor alert en gefocust personeel.

 

 

Vermijd knipperend licht

Knipperend licht zorgt voor vermoeidheid van de ogen. Wist je dat knipperend licht lang niet altijd met het blote oog waarneembaar is? Veel ouderwetse lichtbronnen knipperen zo snel dat je het eigenlijk niet ziet, maar het heeft wel degelijk invloed op je concentratie. Kies daarom altijd voor moderne LED verlichting.

 

Welke LED verlichting is het meest geschikt?

Op kantoor is een goede mix van LED verlichting en daglicht de beste keuze. Op het gebied van kunstmatig licht is goede basisverlichting, zoals plafonnières, LED TL verlichting of LED panelen onmisbaar. 

Wat betreft de hoeveelheid daglicht moet je ervoor zorgen dat het niet te overweldigend is, want dan ga je al gauw met je ogen knijpen. Ook is het vanzelfsprekend belangrijk dat het daglicht niet rechtstreeks op je beeldscherm schijnt.

 

Meer te weten komen?

We hopen je iets meer te hebben geleerd over het belang van goede kantoorverlichting. Heb je toch nog vragen of ben je op zoek naar LED verlichting om jouw werkplek slim te verlichten? Neem gerust contact op met onze verlichtingsexperts. We helpen je met genoegen verder.