Bouwlampen keuzehulp

GEPUBLICEERD OP 15-12-23
blog

LED bouwlampen veroveren de bouwwereld in rap tempo. In ons land zijn al vele duizenden gebruikers overgestapt van halogeen op een energiezuiniger en milieuvriendelijker alternatief: LED. In ons nieuwste blog leer je welke voordelen LED bouwlampen hebben t.o.v. hun halogeen voorlopers en leggen we uit waar je allemaal op moet letten als je een LED bouwlamp koopt.

 

Waarom kiezen voor LED? De voordelen

De keuze voor een LED bouwlamp in plaats van een verouderde halogeen- of HQI bouwlamp brengt een groot aantal voordelen met zich mee. We sommen ze voor je op:

 

  • Gigantisch lange levensduur: LED bouwlampen gaan vaak tot wel 50.000 branduren mee (komt neer op tientallen jaren gebruik). Geen gedoe met het vervangen van lampen.
  • Geen opstarttijd; meteen aan op volle lichtsterkte.
  • Springt zeer zuinig om met energie; bespaar tot wel 75% op stroomkosten en ontlast ook het milieu.
  • Wordt niet heet; de gebruikte energie wordt in zijn geheel omgezet in licht in plaats van warmte. Ook het armatuur wordt niet warm.

 

Al deze factoren in ogenschouw nemend, is de keuze voor een LED bouwlamp snel gemaakt. Maar wélke LED bouwlamp moet het dan gaan worden?

 

Waar ga je de bouwlamp gebruiken?

Wel type bouwlamp het meest geschikt is voor jou, hangt voornamelijk af van de plek waar je hem zult gaan gebruiken. Krijgt hij een vaste plek in je werkplaats? Dan is een bouwlamp op netstroom de beste keuze. Is het de bedoeling dat je de werklamp meeneemt van klus naar klus? Dan is een draagbare bouwlamp op accu een beter alternatief. Bij LED.nl hebben we zelfs hybride bouwlampen; deze kunnen zowel op stroom als op accu gebruikt worden.

 

De lichtopbrengst

De lichtopbrengst van lampen wordt doorgaans aangeduid met de term ‘lumen’. Hoe meer lumen de lamp heeft, hoe meer licht hij geeft. Zoek je een zeer felle bouwlamp, dan koop je er dus eentje met veel lumen. Voor klussen binnenshuis is 1500 lumen in de regel genoeg. Ga je aan de slag op bouwplaatsen of in andere grote ruimtes, dan kun je beter kiezen voor wat meer lumen.

 

Kleurtemperatuur

Naast de lichtsterkte is natuurlijk ook de kleur van het licht van belang. De lichtkleur wordt in de verlichtingswereld aangeduid in Kelvin (K). Hoe hoger de hoeveelheid Kelvin, hoe koeler het licht. Bouwlampen hebben in de regel een hoge K-waarde en geven koud wit licht. Hierdoor is je werk op detailniveau beter zichtbaar.

 

Waterdichtheid

Ga je de bouwlamp buiten gebruiken? Kijk dan goed naar de IP-classificatie. De IP-classificatie geeft de mate van water- en stofdichtheid aan. In de regel hebben LED bouwlampen minimaal een IP44-classificatie, wat betekent dat ze tegen spatwater en regenwater kunnen. Is de bouwlamp IP65, dan is de behuizing zelfs bestand tegen spuitwater.

 

Nog steeds vragen?

Overweeg je de aanschaf van een LED bouwlamp en heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Of kunnen we je helpen bij het maken van de juiste keuze? Neem gerust contact op via 085 23 90 555 of mail naar info@led.nl. Onze bouwverlichting experts helpen je graag.