De verschillen tussen gloeilampen en LED lampen

PUBLISHED 15-12-23
blog

Ondanks dat traditionele gloeilampen nog steeds overal verkrijgbaar zijn, kunnen we er toch niet meer omheen dat LED verlichting de verlichting van de toekomst is. Waarom? Dat lees je in onze nieuwste blog!

 

Wat is een gloeilamp en hoe werkt deze?

Een gloeilamp, ook wel kooldraadlamp genoemd, produceert licht door het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarme glazen bol. Op het moment dat je een gloeilamp op een spanningsbron aansluit, wordt de gloeidraad verhit en begint hij licht te geven.

 

De voordelen van gloeilampen

De aanschafprijs van gloeilampen is relatief laag; vaak heb je er voor een euro al eentje op de kop getikt. Ook op het gebied van kleurweergave (CRI) zijn gloeilampen gunstig. Met een CRI van tussen de 90 en 99 staan ze garant voor een levendige lichtkleur. Daarnaast kun je gloeilampen kopen in verschillende vormen. Denk aan peervormige, kaarsvormige en kogelvormige gloeilampen.

 

De nadelen van gloeilampen

 

  • Gloeilampen hebben een gemiddelde levensduur van slechts 1.000 uur. Hierdoor ben je onnodig vaak in de weer met het vervangen van lampen en moet je regelmatig nieuwe gloeilampen aanschaffen. 
  • De energie-efficiëntie van gloeilampen is bijzonder laag. Ongeveer 90% van de energie gaat namelijk verloren aan het genereren van hitte om de gloeidraad te verwarmen.
  • Een gloeilamp heeft een stralingshoek van 360 graden. Het nadeel hiervan is dat een groot deel van het licht niet naar de gewenste plek schijnt, maar bijvoorbeeld naar het plafond.

 

Wat is een LED lamp en hoe werkt deze?

De letters LED staan voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component die voorzien is van twee elektroden waar stroom doorheen gaat. Door dit constante proces wordt energie opgewekt en ontstaat er licht. In tegenstelling tot bij gloeilampen heb je dus helemaal niet te maken met warmte. Dat is ook meteen een stuk veiliger.

 

De voordelen van LED lampen

 

  • Een LED lamp heeft een levensduur van 15.000 tot 25.000 branduren. Een simpel rekensommetje vertelt ons dat LED lampen daarom tot wel 25 keer langer meegaan dan gloeilampen. De aanschafprijs is iets hoger, maar deze heb je al binnen een jaar terugverdiend. Bovendien bespaar je jezelf een hoop gedoe met ritjes naar de winkel en het vervangen van je lampen.

 

  • LED lampen hebben een uitzonderlijk hoge energie-efficiëntie. Er gaat namelijk geen energie verloren bij het verhitten van een gloeidraad. Hierdoor bespaar je op je energiekosten en draag je tegelijkertijd bij aan een schoner klimaat.

 

  • LED lichtbronnen zijn verkrijgbaar in een groot scala aan lichtkleuren. Denk bijvoorbeeld aan 1800K (zeer warm wit licht) of 6500K (daglicht wit licht). Om deze reden zijn LED lampen veel breder toepasbaar dan gloeilampen, die enkel in 2700K (warm wit) te verkrijgen zijn.

 

  • De stralingshoek van LED lampen ligt tussen de 8 en 360 graden. Hierdoor kun je heel specifiek bepaalde accenten verlichten, maar ook de look & feel van gloeilampen nabootsen. Voor elke toepassing is er een geschikte LED lamp!

 

Retro (filament) LED lampen

Tegenwoordig zijn er ook LED lampen die de uitstraling van gloeilampen nabootsen. We hebben het hier over zogenoemde LED filament lampen. Deze retro lampen combineren het lage energieverbruik en de lange levensduur van LED met de looks van een gloeilamp.

 

Je gloeilampen vervangen door LED lampen

Het is dus wel duidelijk dat LED lampen, ondanks de wat hogere initiële aanschafprijs, in meerdere opzichten voordeliger zijn dan traditionele gloeilampen. Ben je overtuigd en wil je meteen overstappen? Dan ben je bij LED.nl aan het juiste adres. Bij ons schaf je tegen eerlijke prijzen tal van verschillende LED lampen aan. Grote fitting of kleine fitting, dimbaar of niet dimbaar: de mogelijkheden zijn enorm.