De energielabels voor lampen zijn sinds 1 september 2021 grondig vernieuwd. De veranderingen hebben bij veel mensen een hoop vragen opgeroepen. “Hoe worden de energieklassen nu berekend?” en “Waarom heeft mijn nieuwe LED lamp slechts energieklasse G?” zijn zomaar 2 voorbeelden. In onze nieuwste blog leggen we alle veranderingen uit en geven we antwoord op mogelijke vragen die je kunt hebben.
Wat is een energielabel precies?
Het energielabel dat op je verlichting staat, laat zien hoe energiezuinig de lamp is. De energielabels moeten volgens Europese richtlijnen verplicht bijgevoegd worden bij het verkopen van o.a. LED lampen. De verschillende energieklassen en schaalverdelingen voor LED lampen zijn onlangs echter flink op de schop gegooid, wat bij veel mensen voor de nodige verwarring heeft gezorgd.
Het oude energielabel
Het oude energielabel werd tot 1 september 2021 weergegeven op alle verlichting met meer dan 30 lumen lichtopbrengst. De energieklassen liepen van A++ tot E, waarbij A++ de zuinigste optie was en E de minst zuinige.
Het nieuwe energielabel: wat is er anders?
Sinds september 2021 is er van alles veranderd. Je vindt het energielabel nu terug op alle lichtbronnen met een lichtopbrengst tussen de 60 en 82.000 lumen. De grootste verandering is dat de energieklassen nu van A t/m G gaan. A is het meest zuinig, G is de minst zuinige optie.
Waarom deze verandering?
Het opnieuw schalen van de energieklassen is gedaan omdat bijna alle LED lampen zich voorheen in de bovenste klassen bevonden (A++ en A+). Er was dus eigenlijk geen ruimte meer voor verbetering (even afgezien van het feit dat er weer extra plusjes konden worden toegevoegd). Maar deze plusjes zorgden juist voor verwarring onder veel consumenten. Enerzijds was het dus tijd voor een duidelijker systeem, anderzijds stimuleert deze wijziging fabrikanten om LED verlichting verder door te blijven ontwikkelen.
Hoe wordt de energieklasse bepaald
Om tot een bepaalde energieklasse te komen, wordt gekeken naar het aantal lumen per Watt. Dit cijfer is de energie-efficiëntie. Deze energie-efficiëntie wordt vervolgens weer opgedeeld in schalen (de letters van de energieklassen). Een tabel met deze schalen vind je hieronder.
Waarom heeft een LED lamp energieklasse G of F?
In de tabel is ook te zien hoe de oude classificaties zich verhouden tot de nieuwe. Wanneer jouw nieuwe LED lampen energieklasse G hebben, hoef je je dus totaal geen zorgen te maken over hun energiezuinigheid. De letter G komt namelijk geheel overeen met het vroegere A+ label. Het is dan ook goed om te weten dat er momenteel nauwelijks LED lichtbronnen zijn die in energieklasse A of B vallen.
Hoe zien de nieuwe energielabels eruit ten opzichte van de oude?
Naast het veranderen van de schalen op de nieuwe energielabels, is er bovendien extra informatie op af te lezen. Nieuwe energielabels zijn voorzien van een QR-code met een doorverwijzing naar de website van de EU, waar je meer informatie over de betreffende lichtbron aantreft. Een voorbeeld van een oud en nieuw energielabel vind je hieronder.
Koop je zuinige LED lampen bij LED.nl
Bij LED.nl ben je verzekerd van LED verlichting die zuinig is en lang meegaat, of het nu gaat om LED lampen, TL verlichting of LED panelen. Laat je niet misleiden door een energielabel F of G, want je hebt nog steeds te maken met verlichting die enorm energiezuinig en vele malen zuiniger is dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Vragen over de nieuwe energielabels? Neem gerust contact op, we vertellen je er graag meer over.