Welke lampfittingen zijn er allemaal?

PUBLISHED 15-12-23
blog

Moet je een lampje vervangen, maar weet je niet welke fitting je nodig hebt? Niet heel verwonderlijk, als je bedenkt dat er meer dan 100 verschillende lampfittingen bestaan. In ons nieuwste blog geven we je een overzicht van de meestvoorkomende lampfittingen en hun eigenschappen.

 

Wat is een fitting?

In principe bestaan de meeste vormen van verlichting uit drie verschillende delen. Allereerst heb je het armatuur; de behuizing. Deze is met name belangrijk om zijn looks, want je lamp moet natuurlijk wel goed in je interieur passen. Deel 2 is de lichtbron; de lamp die het daadwerkelijke licht uitstraalt. Het laatste onmisbare deel is de lampfitting; de connectie tussen de lamphouder, de lichtbron en het armatuur. Via de fitting krijgt de lichtbron de vereiste stroom om licht te produceren.

 

De meestvoorkomende lampfittingen

Zoals je hebt kunnen lezen bestaan er ruim 100 verschillende lampfittingen, maar het gros hiervan wordt niet vaak gebruikt. De fittingen die wél vaak voorkomen lichten we hieronder voor je uit.

  • E27 fitting (grote fitting)

    De E27 fitting is de meestvoorkomende van alle lampfittingen en staat ook wel bekend als de grote fitting. De letter E staat voor Edison en de 27 verwijst naar de diameter van de lampvoet in millimeters. E27 lampen worden veelvuldig gebruikt in huishoudelijke lampen en plafondlampen. Met behulp van de schroefdraadaansluiting draai je de lamp eenvoudig in je E27 armatuur.

     

  •  

     


    E14 fitting (kleine fitting)

    Een andere veelvoorkomende fitting is de E14 fitting, ook wel kleine fitting of Mignon-fitting genoemd. Zoals uit de naam al blijkt, is de diameter van de E14 lampvoet kleiner dan bij E27 lampen. Lampen met E14 fitting zie je vaak terug in kleinere armaturen en kroonluchters.

  • GU10 fitting

    De GU10 fitting is de meest geziene fitting als het gaat om spots. GU10 fittingen zijn voorzien van een zogenaamde bajonetsluiting. De fitting heeft twee pinnen met 10 mm afstand ertussen. Je plugt ze in de gaatjes van de spot en draait hem vervolgens een kwartslag om de fitting te vergrendelen.

     

     

  •  

    GU5.3 fitting

    Een GU5.3 fitting, ook wel MR16 fitting, is voorzien van een Bipin voet. Deze steekvoet heeft 2 pinnetjes met hiertussen 5,3 mm afstand. GU5.3 fittingen zijn geschikt voor 12V spanning, wat handig is voor vochtige ruimtes. Vandaar dat je lichtbronnen met deze fitting vaak terugziet in badkamers en keukens, maar bijvoorbeeld ook buiten onder de dakrand.

  • G4/GU4 fitting

    De G4 fitting lijkt wel enigszins op de GU5.3 fitting, met als voornaamste verschil dat de GU4 fitting meestal voor decoratieve verlichting als bureaulampen en staande lampen wordt gebruikt. Ook onder de afzuigkap zie je G4 lichtbronnen veel terug. De 2 pinnen met 4 mm afstand ertussen plug je gemakkelijk in, waarna de lichtbron meteen werkt.

     

  •  

     

    G9 fitting

    De G9 fitting is wederom een steekfitting. Kenmerkend zijn de 2 lusjes. Met name bij de wat kleinere wand- en plafondlampen zie je G9 fittingen veel terug. Het plaatsen van een lamp met deze fitting is bijzonder eenvoudig; even inprikken in het armatuur en je hebt direct licht.

  • G53 fitting

    Uitsluitend AR111 lichtbronnen hebben een G53 fitting. Deze fitting heeft een doorsnede van 111 mm. Je ziet hem vooral terug bij inbouw- en opbouwspots. Een lichtbron met G53 fitting zet je vast met klemmen of schroeven.

     

  •  

     

    T8 fitting (G13)

    De T8 fitting zie je terug bij TL buizen. Een T8 buis heeft een diameter van 28 mm. De fitting wordt ook wel G13 fitting genoemd, omdat de pinnen 13 mm uit elkaar staan. T8 buizen zijn geschikt voor zowel elektronische als conventionele voorschakelapparaten met starter.

 

Tips voor het kiezen van de juiste fitting

We hopen je met behulp van deze blog iets meer te hebben geleerd over de meestvoorkomende fittingsoorten en hun eigenschappen. Om er écht zeker van te zijn dat je de lamp met de juiste fitting aanschaft, hebben we aanvullend nog enkele tips voor je:

 

  • Controleer de handleiding van je verlichting om te achterhalen welke fitting je nodig hebt. Heb je de handleiding niet meer? Vaak staat het type fitting ook wel op de lamp zelf.
  • Hou er rekening mee dat de fitting van je nieuwe lamp ook het maximale wattage aankan. Ook dit vind je weer in de handleiding of op de lamp zelf.
  • Let er goed op dat niet alle lampen met dezelfde fitting ook dezelfde afmetingen hebben. Zorg er dus voor dat de lamp niet te groot is voor je armatuur.

Mocht je nog vragen hebben over een bepaald soort fitting, schroom dan niet om contact op te nemen met onze specialisten. We staan altijd voor je klaar in de zoektocht naar de perfecte lichtbron!